background_opap_2
background_opap_1

Αρσέν Βενγκέρ: Ένας κύκλος που ίσως κλείνει οριστικά για την Άρσεναλ!

Αρσέν Βενγκέρ: Ένας κύκλος που ίσως κλείνει οριστικά για την Άρσεναλ!

Στοίχημα όπως θα ήθελες να είναι! | ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αρσέν Βενγκέρ: Ένας κύκλος που ίσως κλείνει οριστικά για την Άρσεναλ!

Το συγκεκριμένο άρθρο αποφασίζει να κάνει μια αναφορά στον πιο σημαντικό άνθρωπο της ιστορίας της Άρσεναλ, τον Αρσέν Βενγκέρ. Ένας προπονητής που έχει συνδέσει το όνομά του με τον σύλλογο σε πολύ μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ξεχαστούν ή να αμφισβητηθούν από τον ίδιο τον κόσμο της ομάδας.

«Όλα τα ωραία, κάποτε τελειώνουν» αναφέρει μια ωραία φράση κι εγώ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί της. Τα παραδείγματα που έχει να μας διδάξει η ζωή γύρω από αυτή τη φράση είναι άπειρα. Μάλιστα ένα τέτοιο είναι κι αυτό της Άρσεναλ και του Αρσέν Βενγκέρ. Ίσως ο κύκλος του Αλσατού τεχνικού να έχει κλείσει οριστικά όσον αφορά το κεφάλαιο Άρσεναλ.

Ο Αλσατός προπονητής όλα αυτά τα χρόνια που είναι κάτοικος Βόρειου Λονδίνου έχει λατρευτεί άπειρα από τον κόσμο του συλλόγου. Ωστόσο μέσα στην πορεία των χρόνων έχει δεχθεί και σκληρή κριτική. Κριτική που στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό δεν μπορείς να αποφύγεις. Είναι δεδομένο ότι όταν καλείσαι να παράγεις έργο, τότε θα κριθείς για τις αποφάσεις και τα αποτελέσματά σου.

Ο Αρσέν Βενγκέρ στο παρελθόν υπήρξε ποδοσφαιριστής, αγωνιζόμενος στη θέση του αμυντικού μέσου. Στην καριέρα του πέρασε από συνολικά τέσσερις ομάδες και έπειτα αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική, την οποία όπως φάνηκε, κάτεχε περισσότερο. Ο Αλσατός τεχνικός έχει περάσει από συνολικά τέσσερα ποδοσφαιρικά club. Μάλιστα την 1η Οκτωβρίου 1996 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Άρσεναλ, την οποία και προπονεί έως σήμερα.

Ο συγκεκριμένος τεχνικός όλα αυτά τα χρόνια μέσω της φιλοσοφίας που ακολουθεί, μπορούμε να πούμε ότι έχει πετύχει πολλά και διάφορα θετικά αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο μαρτυράτε και από το γεγονός ότι είναι ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του συγκεκριμένου συλλόγου. Με την Άρσεναλ ο Βενγκέρ έχει καταφέρει να κατακτήσει 3 πρωταθλήματα Αγγλίας (1998, 2002, 2004), 6 κύπελλα Αγγλίας (1998, 2002, 2003, 2005, 2014, 2015) και 6 Σούπερ Καπ Αγγλίας (1998, 1999, 2002, 2004, 2014, 2015).

Μάλιστα ο Αλσατός τεχνικός έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με μια τεράστια επιτυχία για την Άρσεναλ. Συγκεκριμένα, οι «κανονιέρηδες» την αγωνιστική σεζόν 2003/04 κατέκτησαν την Premier League ως αήττητοι. Επίτευγμα που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής κανένας άλλος αγγλικός σύλλογος. Από εκεί και πέρα ο Βενγκέρ άγγιξε δύο φορές την επιτυχία σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ωστόσο καμία από τις δύο δεν τα κατάφερε και βγήκε δεύτερος.

Ένας ευρωπαϊκός τίτλος που αν μη τι άλλο λείπει από τη συλλογή της Άρσεναλ ακόμα. Αρχικά το 2000 οι «κανονιέρηδες», τέθηκαν αντιμέτωποι με την Γαλατασαράι για τον τελικό του UEFA (σημερινό Europa League), ωστόσο ηττήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Έπειτα το 2006 βρέθηκαν στον τελικό του Champions League, όπου αντιμετώπισαν την Μπαρτσελόνα. Παρ’ ότι προηγήθηκαν στο σκορ, τελικά δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν στο τέλος, καθώς δέχθηκαν την ανατροπή από την παρέα του Ροναλντίνιο.

Ο Βενγκέρ όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι εδώ και 21 πλέον χρόνια στην Άρσεναλ. Την πρώτη του χρονιά στην ομάδα δεν κατάφερε να βγει στους ομίλους της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης. Ωστόσο από την επόμενη έως και φέτος, η Άρσεναλ ήταν συνεπής στο ραντεβού της με τη διοργάνωση και πάντα κατάφερνε να συμμετέχει σ’ αυτή. Γεγονός που αποτελεί τεράστια επιτυχία. Από εκεί και πέρα ήταν ένας προπονητής που πήγε σ’ ένα πρωτάθλημα, το οποίο δεν είχε τη φιλοσοφία ποδοσφαίρου του Βενγκέρ. Οι πολλές σέντρες, ο βαρύς σέντερ φορ και γενικότερα το ψηλό παιχνίδι δεν συγκινούσαν σε καμία περίπτωση τον Βενγκέρ.

Ο ίδιος ήθελε η ομάδα του να παίζει με την μπάλα κάτω αρχικά κι έπειτα να κυκλοφορεί γρήγορα και θεαματικά την μπάλα. Όλα αυτά τα χρόνια η Άρσεναλ φημίζεται για ένα ελκυστικό στυλ ποδοσφαίρου, το οποίο ξεφεύγει από τα αγγλικά πλαίσια. Ένα ποδόσφαιρο με έφεση στην επίθεση. Οι «κανονιέρηδες» του Βενγκέρ στόχο είχαν να παράγουν φάσεις και λιγότερο να πάνε σε αμυντικό παιχνίδι σκοπιμότητας. Έτσι, κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να ελκύσουν και αρκετούς φιλάθλους ανά τον κόσμο. Φυσικά ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και το γεγονός ότι από το σύλλογο έχουν περάσει και σπουδαίοι ποδοσφαιριστές (Τσεχ, Ανρί, Μπέργκαμπ, Βιεϊρά, Γκαλάς, Κάμπελ, Πιρές κ.α). Είναι δεδομένο ότι όταν μια ομάδα διαθέτει αρκετά μεγάλα ονόματα, τότε θα ελκύσει και περισσότερους οπαδούς.

Γενικότερα στην Αγγλία η Άρσεναλ είναι μια ιδιαίτερα συμπαθητική ομάδα και είναι μια ομάδα που απολαμβάνεις να την βλέπεις να αγωνίζεται. Ωστόσο όπως φαίνεται και από το πέρασμα των χρόνων, τα λάθη που έχουν γίνει από πλευράς Βενγκέρ ήταν η αφορμή για σκληρή κριτική. Ο Αλσατός τεχνικός είναι ένας προπονητής που πέρα από το ελκυστικό ποδόσφαιρο, αρέσκεται στο να βγάζει παίχτες από τις ακαδημίες της ομάδας ή να φτιάχνει νεαρούς παίχτες με το να τους οδηγεί σε συνεργασία μαζί του. Συνήθως οι εθνικότητες είναι διάφορες εκτός από Βρετανούς. Τα παραδείγματα όλα αυτά τα χρόνια είναι άπειρα.

Όμως ο Βενγκέρ είχε μια λάθος φιλοσοφία όσον αφορά στο γεγονός ότι δεν μπορούσε με αυτή την τακτική να φτάσει στην κατάκτηση τίτλων που ζητούσαν οι οπαδοί. Ουσιαστικά στον Αλσατό τεχνικό πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό η άριστη οικονομική κατάσταση του συλλόγου και παρά τα έργα που έχουν γίνει για το γήπεδο (Emirates). Ωστόσο όταν μια ομάδα θέλει να πηγαίνει για πρωτάθλημα και ευρωπαϊκές διακρίσεις δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στα ταλέντα της. Ουσιαστικά ο Βενγκέρ έφτιαχνε νεαρούς ποδοσφαιριστές και αντί να τους κρατήσει για να δημιουργήσει ένα δυνατό και ανταγωνιστικό σύνολο που στόχο θα είχε την κορυφή, τους πουλούσε σε άλλους συλλόγους, βγάζοντας αδρά ποσά φυσικά.

Έτσι, όταν οι νεαροί ποδοσφαιριστές ήταν έτοιμοι και φτασμένοι για να προσφέρουν και παράλληλα να βοηθήσουν και τα υπόλοιπα νέα παιδιά της ομάδας, αποχωρούσαν από το σύλλογο με αποτέλεσμα να αφήνουν τεράστια κενά πίσω τους. Σίγουρα μια ομάδα είναι πολύ καλό να στηρίζεται στις ακαδημίες της ή στο καλό σκάουτινγκ της και να φτιάχνει παίχτες. Όμως τα νέα ταλέντα δεν μπορούν να ηγηθούν μιας τόσο δύσκολης και απαιτητικής προσπάθειας, διότι δεν διαθέτουν εμπειρία και δεν είναι ακόμα έτοιμοι παίχτες. Ουσιαστικά ακόμα μαθαίνουν!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα χρόνια να περνούν και η ομάδα να… κολλάει σε κακές συνήθειες (αποχή από τους τίτλους), δείχνοντας να συμβιβάζεται με τα δεδομένα και θέλοντας να μην αλλάξει την ήδη δομημένη κατάσταση. Κάτι τέτοιο βέβαια «κούραζε» τον κόσμο, ο οποίος κακά τα ψέματα όταν υποστηρίζει μια ομάδα επιθυμεί διακρίσεις και τίτλους.

Με λίγα λόγια η Άρσεναλ ήταν μια ομάδα που έμπαινε κάθε χρόνο στο Champions League, που έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο, που έβγαζε ταλέντα, που κατακτούσε γενικότερα το FA Cup αλλά που πουλούσε και τα μεγάλα της αστέρια όταν οι προτάσεις ήταν μεγάλες και ευνοϊκές για την ενδυνάμωση των ταμείων του συλλόγου. Έτσι, ο σύλλογος δεν μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις και στο τέλος να κατακτήσει την Premier League (μετά τη σεζόν 2003/04) και φυσικά δεν μπορούσε να κάνει την υπέρβαση στο Champions League και σχεδόν πάντα αποχωρούσε από τη φάση των «16» της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Όλη αυτή η κατάσταση όμως ήταν καταστροφική για τον κόσμο, ο οποίος άρχιζε σιγά-σιγά να ασκεί σκληρή κριτική στον Βενγκέρ, καθώς τον θεωρούσε απόλυτα υπεύθυνο. Κακά τα ψέματα αν η Άρσεναλ κρατούσε ορισμένους από τους παίχτες της και τους πλαισίωνε δίπλα στους Οζίλ, Αλέξις, Γουέλμπεκ, Γουόλκοτ, τότε θα δημιουργούσε ένα απίστευτο σύνολο, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει πάρα πολύ ψηλά σε όλες τις διοργανώσεις. Δύο παραδείγματα παιχτών που έδωσε και της στοίχισαν ήταν αυτά των Άλεξ Σονγκ και Σεσκ Φάμπρεγκας. Δύο παίχτες με τεράστια προσφορά που έφυγαν για την Βαρκελώνη και την Μπαρτσελόνα, με αποτέλεσμα να αφήσουν τεράστια κενά στο κέντρο της ομάδας.

Ωστόσο κατά την προσωπική μου άποψη ο κύκλος του Αρσέν Βενγκέρ έχει κλείσει στην Άρσεναλ ή αν θέλετε ίσως έχει κλείσει από τα παρακάτω γεγονότα. Αρχικά η περσινή χρονιά ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία του συλλόγου να φτάσει στην κορυφή της Αγγλίας μετά από τη σεζόν 2003/04. Η Μάντσεστερ Γιουνάιντετ που τα τελευταία χρόνια σάρωνε, δεν μπορούσε να χτυπήσει τίτλο, η Μάντσεστερ Σίτι των Αράβων και των πολλών χρημάτων είχε εσωτερικά προβλήματα και δεν ήταν ανταγωνιστική, η Τσέλσι που είχε πανηγυρίσει την προηγούμενη χρονιά το πρωτάθλημα ήταν βυθισμένη στα εσωτερικά της προβλήματα και η Λίβερπουλ έχει 26 ολόκληρα χρόνια να πανηγυρίσει τίτλο και δεν ήταν έτοιμη να το κάνει μετά τη σεζόν 2013/14.

Έτσι, από τις θεωρητικά μεγάλες ομάδες η Άρσεναλ ήταν το μεγάλο φαβορί για να σηκώσει τον τίτλο. Όμως δεν τα κατάφερε ούτε τότε και είδε την Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι να ξετρυπώνει και να κατακτάει την κορυφή της Αγγλίας. Έπειτα η κορύφωση του παραπάνω συμπεράσματος έρχεται και από το γεγονός ότι φέτος ο σύλλογος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη χειρότερη Μπάγερν Μονάχου των τελευταίων ετών και αποκλείστηκε πανηγυρικά με 10-2 συνολικό σκορ.

Όλα αυτά τα γεγονότα, λοιπόν, έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο Αλσατός τεχνικός δεν μπορεί πλέον να προσφέρει περισσότερα στην Άρσεναλ. Φέτος φαίνεται πως το ποτήρι έχει ξεχειλίσει ακόμα και από τις αντιδράσεις ορισμένων παιχτών στα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα (π.χ Αλέξις). Γενικότερα τόσο στο πρόσωπο του Βενγκέρ όσο και στο πρόσωπο των παιχτών και του κόσμου, υπάρχει μια απογοήτευση κι ένα βαρύ κλίμα. Ένα βαρύ κλίμα που τη δεδομένη τουλάχιστον χρονική στιγμή φαίνεται δύσκολα αναστρέψιμο.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, ο Αρσέν Βενγκέρ να αποχωρήσει μετά από 21 χρόνια από την Άρσεναλ και η ομάδα να αναζητήσει αλλού την τύχη της. Σίγουρα ο δρόμος στην μετά-Βενγκέρ εποχή δεν θα είναι καθόλου εύκολος, ωστόσο ο Αλσατός γνωρίζει και ο ίδιος ότι έδωσε ότι είχε να δώσει στην ομάδα. Πλέον μένει να μάθουμε τι θα γίνει στην πορεία!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα. *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Προγνωστικά Μπάσκετ Άρχοντας

Δώσε 5 αστέρια στον Άρχοντα!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Καθώς βρήκατε αυτήν την ανάρτηση χρήσιμη...

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μέσα!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Related posts

≡ MENU LIVE