Το στοίχημα είναι το άθλημά μας! | ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Δεν επιλέγουν μόνο οι ελληνικές ομάδες κυρίως ετερογενείς παίχτες!
Φέτος στην χώρα μας γίνεται λόγος για μη χρησιμοποίηση Ελλήνων ποδοσφαιριστών από ορισμένες ομάδες. Ωστόσο αν ψάξουμε λίγο περισσότερο το συγκεκριμένο θέμα θα δούμε ότι και άλλοι σύλλογοι που βρίσκονται στο εξωτερικό, χρησιμοποιούν στις ενδεκάδες τους γηγενείς ποδοσφαιριστές, αλλά..
Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει αρκετός λόγος από τους Έλληνες οπαδούς των ομάδων της χώρας μας για το θέμα της καταγωγής των ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ προχώρησαν σε ορισμένες μεταγραφικές κινήσεις και οι προπονητές τους βάζουν ένα σύνολο έντεκα παιχτών να αγωνιστεί σε κάθε ματς. Στην πλειοψηφία αυτών των αγώνων, οι περισσότεροι παίχτες που παίζουν και στις τέσσερις αυτές ομάδες είναι ξένοι. Αυτό σημαίνει ότι κανένας από τους προπονητές των ομάδων δεν εμπιστεύεται τους Έλληνες παίχτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται στον πάγκο είτε στις κερκίδες και παρακολουθούν τον αγώνα.
Σίγουρα το συγκεκριμένο φαινόμενο σε αρκετούς φιλάθλους των συγκεκριμένων ομάδων δεν αρέσει καθόλου. Υπάρχει ένα σύνολο κυρίως παλαιότερων οπαδών, οι οποίοι έχουν ζήσει διαφορετικές καταστάσεις και η συγκεκριμένη μετάβαση τους είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Τα παλιότερα χρόνια, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Οι περισσότερες ομάδες είχαν στα έμψυχα δυναμικά τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και ελάχιστους ξένους. Μάλιστα έχουμε να θυμόμαστε αρκετά παραδείγματα μεγάλων Ελλήνων ποδοσφαιριστών όπως οι Δημήτρης Σαραβάκος, Γιώργος Σιδέρης, Κώστας Νεστορίδης και Γιώργος Κούδας. Ποδοσφαιριστές που άφησαν για τα καλά το στίγμα τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Φυσικά στην λίστα με τους Έλληνες παίχτες που άφησαν εποχή είναι και πολλοί άλλοι που δεν γίνεται να αναφέρουμε στο άρθρο. Πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι ομάδες προτιμούν τους ξένους ποδοσφαιριστές παρά τους Έλληνες, δηλαδή το… προϊόν τους που λέμε.
Αν ρίξουμε μια ματιά στην εντεκάδα του Παναθηναϊκού
θα διαπιστώσουμε αμέσως ότι ο Αντρέα Στραματσόνι δεν εμπιστεύεται τους Έλληνες ποδοσφαιριστές σχεδόν καθόλου. Οι «πράσινοι» στο πρωτάθλημα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη από τους έντεκα συνολικά ποδοσφαιριστές στη σύνθεσή τους, έχουν δέκα ξένους και έναν Έλληνα! Ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής είναι ο Γιώργος Κουτρουμπής, ο οποίος μάλιστα λόγω τραυματισμού είχε χάσει και ορισμένα ματς, με την ομάδα να παίζει με έντεκα ξένους. Ένας σύλλογος, ο οποίος τα παλιότερα χρόνια χρησιμοποιούσε ελληνικό κορμό και διέπρεπε μάλιστα με ευρωπαϊκές πορείες κυρίως. Πλέον όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία και οι φίλαθλοι της ομάδας απογοητεύονται απ’ αυτή την κατάσταση.
Φυσικά στην χώρα μας δεν είναι μόνο ο Παναθηναϊκός που δεν χρησιμοποιεί γηγενείς ποδοσφαιριστές. Επόμενη ομάδα με ανάλογη τακτική είναι και ο Ολυμπιακός. Ο πρωταθλητής Ελλάδος, όσο περνούν τα χρόνια κι αυτός αρχίζει σιγά-σιγά να μην εμπιστεύεται τόσο πολύ τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Μάλιστα να αναφέρουμε ότι οι «ερυθρόλευκοι» διαθέτουν και εξαιρετικές ακαδημίες, καθώς μέσα σ’ αυτές υπάρχουν πολλά παιδιά με αρκετές φιλοδοξίες και ταλέντο. Είναι κρίμα, λοιπόν, να χαθούν και να μην αξιοποιηθούν σωστά.
Στο κομμάτι της εντεκάδας, ο Πάουλο Μπέντο χρησιμοποιεί και αυτός στην πλειοψηφία αρκετούς ξένους ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός αρκετές φορές σε πρωτάθλημα και Ευρώπη αγωνίζεται με εννέα ξένους και δύο Έλληνες. Κάτι τέτοιο έγινε και στην Λάρισα, στο παιχνίδι με την τοπική ομάδα, όπου οι Στέφανος Καπίνο, Κώστας Τσιμίκας ήταν οι μοναδικοί γηγενείς παίχτες στο αρχικό σχήμα.
Επόμενη ομάδα ΠΑΟΚ, η οποία στηρίζεται τη φετινή σεζόν σε ξένους ποδοσφαιριστές. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» τείνει και αυτός χρόνο με το χρόνο στην αγορά και χρησιμοποίηση κυρίως ξένων ποδοσφαιριστών. Παλιότερα στη Θεσσαλονίκη ήταν ο Άρης με τους περισσότερους ξένους ποδοσφαιριστές, όμως τα πράγματα άλλαξαν με το πέρασμα των χρόνων. Η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς μετά και τον νέο σχεδιασμό που έκανε για τη φετινή χρονιά, έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί στην εντεκάδα της, οχτώ ξένους και τρεις Έλληνες.
Οι τρεις γηγενείς στη σύνθεση του ΠΑΟΚ, οι οποίοι αγωνίστηκαν και με την Ξάνθη, ήταν οι Παναγιώτης Γλύκος, Γιώργος Τζαβέλλας και Ευθύμης Κουλούρης. Αυτή η αλλαγή συνέβη κυρίως διότι ο Αλέξανδρος Τζιόλης έφυγε από την ομάδα, ο Δημήτρης Χατζηισαΐας είναι δανεικός στην Στεάουα Βουκουρεστίου, ενώ οι Στέφανος Αθανασιάδης, Στέλιος Μαλεζάς δεν υπολογίζονται στο βασικό σχήμα από τον Ίβιτς.
Τέλος η ΑΕΚ, ακόμα μια ομάδα που δεν χρησιμοποιεί γηγενείς παίχτες στην εντεκάδα της. Η «ένωση» προχώρησε κι αυτή σ’ έναν σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει κατά μεγάλο ποσοστό ξένους ποδοσφαιριστές. Για να σας δώσουμε να καταλάβετε, το τωρινό ρόστερ της ομάδας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα ρόστερ προ δύο-τριών χρόνων αλλά και ακόμα παλαιότερων χρόνων. Πλέον ο Τιμούρ Κετσπάγια χρησιμοποιεί στην εντεκάδα του, οχτώ ξένους και τρεις Έλληνες. Κάτι τέτοιο είδαμε να συμβαίνει και στο παιχνίδι με τον Ηρακλή, όπου οι μόνοι Έλληνες στην αρχική ενδεκάδα ήταν οι Γιάννης Ανέστης, Μιχάλης Μπακάκης και Τάσος Μπακασέτας. Βέβαια η λογική αναφέρει ότι στην αρχική σύνθεση θα προστεθεί ακόμα ένας Έλληνας και αυτός δεν θα είναι άλλος από τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Από εκεί και πέρα οι Πέτρος Μάνταλος, Χρήστος Αραβίδης και Βαγγέλης Πλατέλλας δεν υπολογίζονται όπως φαίνεται ως βασικοί από τον προπονητή τους.
Όπως ήδη αναφέραμε, αρκετούς φιλάθλους τους ενοχλεί η συγκεκριμένη κατάσταση που πάει να δομηθεί στους παραπάνω συλλόγους. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει μόνο στη χώρα μας, καθώς αν ψάξουμε λίγο περισσότερο το θέμα θα διαπιστώσουμε ότι και διάφορες ομάδες του εξωτερικού, έχουν προβεί στη συγκεκριμένη τακτική. Προσωπικά θα ήθελα να αναφέρω από κάθε μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης δύο παραδείγματα, για να μπορέσετε να καταλάβετε απολύτως το νόημα του συγκεκριμένου άρθρου. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις περιπτώσεις.
Αγγλία
Άρσεναλ: Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ είναι το πρώτο από τα δύο παραδείγματα στο νησί. Οι «κανονιέρηδες» μπορεί να έχουν μια από τις πιο συμπαθητικές και καλές ποιοτικά ομάδες στην Premier League, ωστόσο σε καμία περίπτωση ο Αλσατός τεχνικός δεν βασίζεται σε Άγγλους ποδοσφαιριστές. Η περίπτωση της Άρσεναλ μας θυμίζει αυτή του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα. Δηλαδή στην εντεκάδα της διαθέτει δέκα ξένους και έναν Άγγλο, τον Θίο Γουόλκοτ δηλαδή.
Τσέλσι: Δεύτερο παράδειγμα από τα γήπεδα της Premier League είναι και αυτό της Chelsea. Ομάδα που παραδοσιακά διέθετε ορισμένους Άγγλους ποδοσφαιριστές στο παρελθόν. Φέτος όμως και γενικότερα τα τελευταία τρία κυρίως χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά για το σύλλογο. Οι «Μπλε» του Αντόνιο Κόντε έχουν στην εντεκάδα τους εννέα ξένους και δύο γηγενείς ποδοσφαιριστές. Μάλιστα στο τελευταίο παιχνίδι με την Άρσεναλ είχαν μόνο έναν, τον Γκάρι Κέιχιλ δηλαδή, καθώς ο Τζον Τέρι ήταν τραυματίας και τη θέση του πήρε ο Νταβίντ Λουίζ.
Ισπανία
Ρεάλ Μαδρίτης: Επόμενο παράδειγμα είναι η περσινή κάτοχος του Champions League και πολυνίκης του θεσμού, Ρεάλ Μαδρίτης. Η «Βασίλισσα» ποτέ δεν έβγαζε παίχτες από τις ακαδημίες της και πάντοτε κοιτούσε να αγοράσει τους καλύτερους για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει σε Ισπανία και Ευρώπη. Ο Ζινεντίν Ζιντάν συνήθως επιλέγει εντεκάδες που έχουν μέσα οχτώ ξένους και τρεις ισπανούς ή άλλες φορές (όπως στο παιχνίδι με την Ντόρτμουντ) μόλις έναν ομογενή παίχτη. Συνοπτικά οι Ισπανοί που αγωνίζονται βασικοί είναι οι Σέρχιο Ράμος, Κασεμίρο και Αλβάρο Μοράτα.
Σεβίλλη: Τελευταίο παράδειγμα από την Ισπανία είναι και η κάτοχος του περσινού Europa League. Η ομάδα του Χόρχε Σαμπαόλι πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο Europa League, μετρώντας τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις (συνολικά πέντε) και βγαίνοντας αρκετά ψηλά στην Primera Division. Ωστόσο τους συγκεκριμένους στόχους δεν τους επιτυγχάνει με Ισπανικό κορμό. Αντιθέτως οι «Los Rojiblancos» τη δεδομένη χρονική στιγμή στην σύνθεσή τους διαθέτουν οχτώ ξένους και τρεις Ισπανούς. Δηλαδή η Σεβίλλη μας θυμίζει τους ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.
Γερμανία
Μπάγερ Λεβερκούζεν: Στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην Bundesliga, έχω να σας αναφέρω αρχικά την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Η ομάδα του Ρότζερ Σμιτ, βρίσκεται στη δέκατη θέση της βαθμολογίας, ωστόσο στο παρελθόν υπήρξε πιο δυνατή και με περισσότερες επιτυχίες. Μάλιστα την περσινή σεζόν τερμάτισε στην τρίτη θέση και πλέον συμμετέχει στο Champions League. Φέτος η Μπάγερ Λεβερκούζεν αποφάσισε να πάει και αυτοί με περισσότερους ξένους ποδοσφαιριστές παρά με Γερμανούς. Συγκεκριμένα οι «ασπιρίνες» στην εντεκάδα τους έχουν δέκα ξένους και μόλις έναν Γερμανό, τον Julian Brandt δηλαδή. Από την Ελλάδα η συγκεκριμένη ομάδα μας θυμίζει τον Παναθηναϊκό.
Μάιντς: Τελευταίο παράδειγμα από την Γερμανία είναι η Μάιντς. Η ομάδα του Μάρτιν Σμιντ την περασμένη αγωνιστική σεζόν τερμάτισε στην έκτη θέση της Bundesliga και αυτό της δίνει το δικαίωμα να συμμετέχει στο Europa League. Φέτος βρίσκεται στην όγδοη θέση με μόλις δύο νίκες σε πέντε παιχνίδια. Οι «Karnevalsverein» είναι κι αυτοί της ίδιας λογικής με όλες τις παραπάνω ομάδες. Δεν χρησιμοποιούν αρκετούς γηγενείς παίχτες δηλαδή. Συγκεκριμένα η Μάιντς έχει στην εντεκάδα της οχτώ ξένους και τρεις Γερμανούς. Η συγκεκριμένη ομάδα θυμίζει τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και την ΑΕΚ από την Ελλάδα.
Ιταλία
Ίντερ: Το πλήρης όνομα της ομάδας είναι Ιντερνατσιονάλε Μιλάνο. Από αυτό και μόνο μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ότι μιλάμε για μια ομάδα, η οποία δεν είναι της λογικής να αγοράζει και να στηρίζεται σε Ιταλούς ποδοσφαιριστές. Από το παρελθόν που ήταν στα καλά της χρόνια μέχρι και τη δεδομένη χρονική στιγμή που έχει πέσει αποδοτικά, η ομάδα του Φρανκ ντε Μπουρ χρησιμοποιεί στην εντεκάδα της περισσότερους ξένους ποδοσφαιριστές παρά ομογενείς. Συγκεκριμένα οι «Nerazzurri» έχουν στη βασική σύνθεσή τους έχουν οχτώ ξένους και τρεις Ιταλούς. Περίπτωση που θυμίζει αυτή των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.
Ρόμα: Το κεφάλαιο στην Ιταλία και την Serie A κλείνει με την Ρόμα. Η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι που τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας πέρυσι και αγωνίζεται στο Europa League, στο παρελθόν χρησιμοποιούσε περισσότερους Ιταλούς ποδοσφαιριστές απ’ ότι τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο Φραντζέσκο Τότι έφτασε τα 40 του χρόνια και δεν παίζει βασικός, τότε οι γηγενείς παίχτες στη σύνθεση των «Giallorossi» μειώνονται δραματικά. Συγκεκριμένα η εντεκάδα του Σπαλέτι αποτελείται από εννέα ξένους και μόλις δύο Ιταλούς (Ντε Ρόσι, Φλορέντσι). Περίπτωση που συνδέεται απόλυτα με τον Ολυμπιακό.
Γαλλία
Παρί Σεν Ζερμέν: Παρόμοιες περιπτώσεις ομάδων που δεν χρησιμοποιούν γηγενείς ποδοσφαιριστές αλλά κυρίως ξένους είναι και αυτή της Παρί Σεν Ζερμέν. Της περσινής πρωταθλήτριας Γαλλίας δηλαδή. Η ομάδα του Ουνάι Έμερι από τότε που πήγε στα χέρια των Αράβων έχει αλλάξει φιλοσοφία. Μάλιστα αγοράζει καλούς και ακριβούς ποδοσφαιριστές, χωρίς να κοιτάζει ιδιαίτερα αν είναι Γάλλοι ή από κάποια άλλη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι οι «Παριζιάνοι» διαθέτουν στην εντεκάδα τους οχτώ ξένους και τρεις Γάλλους. Περίπτωση που θυμίζει τους ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αντίστοιχα.
Λιλ: Τελευταία ομάδα που θα βάλω στη συγκεκριμένη κατηγορία με τις υπόλοιπες που δεν προτιμούν τους γηγενείς ποδοσφαιριστές είναι και η Λιλ. Οι «Les Dogues» την περασμένη σεζόν τερμάτισαν στην πέμπτη θέση της League 1, ωστόσο φέτος τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για τους ίδιους, καθώς βρίσκονται στην τελευταία θέση έχοντας σε επτά αγωνιστικές, μια νίκη, μια ισοπαλία και πέντε ήττες. Βέβαια η Λιλ επιμένει να έχει στο ρόστερ της κυρίως ξένους παίχτες και αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως ο Φρεντερίκ Αντονετί χρησιμοποιεί επτά ξένους και τέσσερις Γάλλους. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνδέεται με κάποια ελληνική ομάδα.
Το συμπέρασμα στο οποίο μπορεί εύκολα να καταλήξει κάποιος που διάβασε το άρθρο είναι ότι γενικότερα και στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, ξένες ομάδες χρησιμοποιούν κυρίως ξένους και όχι γηγενείς ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν βέβαια και αντίστοιχες ομάδες που λειτουργούν διαφορετικά. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητα κακό μια ομάδα να χρησιμοποιεί ξένους παίχτες για να φέρει επιτυχίες. Αυτό που μετράει περισσότερο απ’ όλα είναι η επίτευξη των στόχων μιας οποιασδήποτε ομάδας.