background_opap_2
background_opap_1

Λίβερπουλ: Η εξήγηση μιας συνεχόμενης σκληρής πτώσης

Λίβερπουλ: Η εξήγηση μιας συνεχόμενης σκληρής πτώσης

Παίξε νόμιμα με γρήγορες αναλήψεις! | ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στα αφιερώματα Άρχοντας η Λίβερπουλ επί εποχής Γερμανού έφτασε στη μεγαλύτερη κορυφή, απέκτησε τα πάντα αλλά πλέον δείχνει να καταρρέει δίχως να μπορεί ν’ αλλάξει την κατάσταση.

Η Λίβερπουλ έγινε μέσα σε μια πενταετία από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο. Ο κόσμος της ζούσε ξανά στιγμές που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαιναν μόνο στ’ όνειρα. Μέσα στη διάρκεια των πέντε ετών που ο Γιούργκεν Κλοπ είναι στον πάγκο των κόκκινων τα έχει καταφέρει περίφημα. Ωστόσο η Λίβερπουλ έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το δυσκολότερο δεν είναι η κατάκτηση της κορυφής αλλά η παραμονή σ’ αυτή.

Η κορυφή άργησε 30 χρόνια αλλά ήρθε. Η συνέπεια όμως; Στον πλανήτη Λίβερπουλ όχι μόνο δε θα τηρηθεί η συνέπεια, όχι μόνο δε θα χτιστεί αυτοκρατορία αλλά αυτή τη στιγμή συζητάμε για μια τεράστια κρίση. Ο σύλλογος καταρρέει και δείχνει ανήμπορος ν’ ανατρέψει την κατάσταση.

Τι πραγματικά φταίει όμως; Πώς μια ομάδα που σάρωνε τα τρόπαια έως και τον Ιούλιο του 2020, έχει φτάσει σ’ αυτή την κατάσταση τον Φεβρουάριου του 2021; Οι απαντήσεις υπάρχουν και θα προσπαθήσω να σας τις παραθέσω παρακάτω γιατί είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων που έφτασαν τη Λίβερπουλ σ’ ένα πολύ δύσκολο σημείο.

Δεν υπήρξε ουσιαστικό φρεσκάρισμα στο ρόστερ

Η Λίβερπουλ την πάτησε αρχικά σε ότι έχει να κάνει με το ρόστερ της. Έφτασε στην κορυφή αλλά στην πορεία δεν κοίταξε ν’ ανανεώσει το ρόστερ της. Προχώρησε σ’ ελάχιστες αλλαγές, ενώ ξεγελάστηκε με άλλες περιπτώσεις παικτών.

Από την έλευση του Κλοπ έως και πέρυσι η ομάδα δεν άλλαξε φιλοσοφία. Ο Γερμανός δούλευε με συγκεκριμένους παίκτες και δύσκολα τους αντικαθιστούσε με άλλους. Ενδεικτικά οι φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Τρεντ και η τριάδα μπροστά είναι τα πιο κλασσικά παραδείγματα. Συνεχόμενα παιχνίδια, ελάχιστη έως μηδενική ξεκούραση και κάθε χρόνο η ένταση ήταν στο κόκκινο. Η Λίβερπουλ έπαιζε στα κόκκινα και ειδικότερα οι Φιρμίνο-Μανέ αλλά και τα μπακ έχουν «σκάσει». Λογικό γιατί εναλλακτικές λύσεις δεν υπήρχαν.

Επιπλέον πολλές φορές υπάρχει λάθος εικόνα για το ρόστερ μιας ομάδας. Το παν όταν κάνεις πρωταθλητισμό δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα. Να το δούμε με παράδειγμα; Η Λίβερπουλ φέτος στο κέντρο διαθέτει συνολικά οκτώ παίκτες. Τους Χέντερσον, Φαμπίνιο, Μίλνερ, Τιάγκο, Κεϊτά, Τσαμπερλέιν, Βαϊνάλντουμ και Κέρτις. Σαν νούμερο σε καλύπτει αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι όλοι παραγωγικοί παίκτες. Οι Κεϊτά και Τσαμπερλέιν είναι εύθραυστοι, ο Κέρτις φέτος κάνει full season, ενώ ο Μίλνερ βρίσκεται σε μια ηλικία που θέλει ειδική μεταχείριση. Άρα οι ποιοτικές επιλογές μειώνονται αισθητά.

Κάπως έτσι την πάτησε και πέρυσι ο Γκουαρδιόλα στην άμυνα με τον τραυματισμό του Λαπόρτ. Αριθμητικά είχε αμυντικούς αλλά κανείς δεν του έκανε και η Σίτι κατέρρευσε. Σας παραπέμπω να δείτε φέτος το ρόστερ της στη συγκεκριμένη γραμμή.

Συνεχόμενοι αγώνες ελέω πανδημίας

Η συγκεκριμένη παράμετρος συνδέεται και με την παραπάνω. Γενικά η κατάρρευση έρχεται έπειτα από μια σειρά αλυσιδωτών προβλημάτων που έχουν δέσει την ομάδα και την πνίγουν αργά και σταθερά.

Με τον κορονοιό στη Λίβερπουλ όλα πήγαν πίσω και υπήρξε τεράστια αλλαγή στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Οι ομάδες σταμάτησαν απότομα πέρυσι, άρχισαν απότομα φέτος γιατί δεν έκαναν προετοιμασία κι έπαιζαν δύο φορές την εβδομάδα προκειμένου να βγουν οι αγώνες και το καλοκαίρι να γίνουν οι εθνικές διοργανώσεις που ακυρώθηκαν πέρυσι.

Η Λίβερπουλ ερχόταν με ήδη δύο σεζόν στα κόκκινα και εξαιτίας ενός ακόμα δεδομένου που θα δούμε αμέσως μετά ωθήθηκε στο να παίζει με τους ίδιους παίκτες κάθε Τετάρτη-Κυριακή, ενώ στην Αγγλία οι πέντε αλλαγές δεν πέρασαν με την κατάσταση να δυσκολεύει περισσότερο. Οι ήδη ξεζουμισμένοι παίκτες της, έβγαλαν ένα τρομερά φορτωμένο πρόγραμμα μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά κάποια στιγμή το μηχάνημα βγήκε off.

Ο Βαϊνάλντουμ δεν έχει σταματήσει να παίζει, η τριάδα μπροστά τα ίδια και ο Κλοπ στη δεύτερη περίπτωση έχει στον πάγκο τον Οριγκί που δεν εμπιστεύεται και είχε τον Μιναμίνο που έδωσε δανεικό. Τι λέγαμε; Ποιοτικό και ποσοτικό ρόστερ, δε φτάνει ποτέ μόνο το ένα για να κάνεις πρωταθλητισμό. Έτσι, ξαφνικά είδαμε τα 2/3 της ενδεκάδας να είναι με παρατεταμένο ντεφορμάρισμα.

Μια… ντουζίνα τραυματίες

Στοιχείο νούμερο τρία είναι οι τραυματισμοί και σχετίζεται με το δεύτερο, καθώς η Λίβερπουλ έφτασε στο σημείο να δυσκολεύεται να κατεβάσει ενδεκάδα.

Πριν μπω στο ζουμί να αναφέρω ότι δε μιλάμε για τραυματισμούς αναπληρωματικών παικτών αλλά κομβικών μονάδων. Ενώ δε μιλάμε και για απουσία μικρής διάρκειας. Αρκετοί παίκτες έχουν χάσει πάνω από δίμηνο, ενώ τρεις θα χάσουν τη σεζόν! Η αρχή του κακού ξεκίνησε τον Οκτώβριο στο παιχνίδι με την Έβερτον. Η Λίβερπουλ έχασε τον Τιάγκο για ένα δίμηνο με το πραγματικό χτύπημα να έρχεται λίγο νωρίτερα με τον Βίρτζιλ φαν Ντάικ. Ο Ολλανδός υπέστη ρήξη χιαστού και χάνει όλη τη σεζόν.

Μέχρι τον Νοέμβριο που ήρθε το δεύτερο μεγάλο σοκ, οι κόκκινοι έχαναν σε κάποια ματς παίκτες. Δηλαδή νοκ άουτ ήταν ο Τρεντ για μερικές εβδομάδες αλλά και ο Φαμπίνιο. Το δεύτερο μεγάλο σοκ ήταν ο τραυματισμός του Γκόμεζ με την εθνική του. Χειρουργείο με αποτέλεσμα να χάσει κι εκείνος τη σεζόν. Η Λίβερπουλ έμεινε με τον Μάτιπ ως μοναδικό κεντρικό αμυντικό! Έναν παίκτη εύθραυστο που έβγαζε μικροπροβλήματα έως τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκε ότι χάνει κι εκείνος τη σεζόν.

Μέσα στα πολλά μία ακόμα κομβική απουσία είναι κι αυτή του Ζότα. Ο Πορτογάλος επιθετικά πρόσφερε ένα σωρό λύσεις, έδινε βαθμούς στην ομάδα. Ο συγκεκριμένος λείπει ένα δίμηνο και οι κόκκινοι πληγώνονται αφάνταστα απ’ αυτό.

Με ήδη ξεζουμισμένους τους περισσότερους παίκτες, με φορτωμένο πρόγραμμα και με τραυματίες που φτάνουν ακόμα και τους 14 παίκτες πως είναι δυνατόν να μην επηρεαστεί μια ομάδα; Τελευταίο θύμα ήταν ο Χέντερσον στις 20/02!

Δεν είναι μόνο θέμα ατυχίας οι τραυματισμοί

Αρκετοί κάνουν λόγο για μια απίστευτη κακοτυχία που έχει χτυπήσει την ομάδα φέτος. Στην πραγματικότητα οι τόσοι τραυματισμοί και τα άσχημα προγνωστικά στοιχήματος δεν είναι θέμα κακοτυχίας και μόνο.

Ως ένα σημείο καταλαβαίνω ότι υπάρχει κακοτυχία. Στην περίπτωση του φαν Ντάικ είναι σε μεγάλο βαθμό και κάκιστος τρόπος παιχνιδιού από τον αντίπαλο. Όμως η Λίβερπουλ φέτος έχει άπειρους τραυματισμούς, ενώ έχει φτάσει στο σημείο να έχει αλλάξει 18 διαφορετικά ζευγάρια κεντρικών αμυντικών. Μήπως κάτι δε γίνεται καλά στο ιατρικό και το φυσιοθεραπευτικό τμήμα;

Τα προβλήματα των τραυματισμών άρχισαν από τη στιγμή που ο σύλλογος άλλαξε πρόσωπα στο συγκεκριμένο του τμήμα. Έφυγαν κάποιοι άνθρωποι και προσλήφθηκαν ορισμένοι άλλοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ευθύνες βαραίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο το ιατρικό όσο και το φυσιοθεραπευτικό τιμ.

Άδειες κερκίδες

Η πανδημία απομάκρυνε τον κόσμο από τα γήπεδα. Οι ομάδες δεν επιτρέπουν την παρουσία του στα γήπεδα κι αυτό για όλες τις ομάδες, για μερικές περισσότερο, αποτελεί τεράστιο πλήγμα.

Πολλά λόγια δε χρειάζονται, καθώς όλοι ξέρουμε ότι η Λίβερπουλ βασίζει πολλά στη σχέση της με τον κόσμο. Είναι ένα ξεχωριστό φαινόμενο και ειδικά φέτος μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το Anfield θα είχε ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Οι κόκκινοι έχασαν και χάνουν πάρα πολλά πράγματα και δεν είναι τυχαίο ότι το απόρθητο κάστρο πλέον κατακτιέται απ’ οποιονδήποτε.

Ξεπερασμένο αγωνιστικό πλάνο του Κλοπ

Ένα ακόμα πρόβλημα στη μεγάλη αλυσίδα που δημιούργησε την κρίση είναι το αγωνιστικό πλάνο του Κλοπ, το οποίο πλέον είναι προβλέψιμο.

Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει άπειρα προβλήματα φέτος στο σκοράρισμα αλλά και στην παραγωγή φάσεων, ενώ όλοι οι αντίπαλοι την παίζουν με τον ίδιο τρόπο και χωρίς να πασχίσουν της παίρνουν αποτέλεσμα. Οι κόκκινοι βάσιζαν το παιχνίδι τους στα πλάγια μπακ τους, ενώ ο άξονας δεν ήταν η κύρια πηγή επιθέσεων. Οι μπακ της ομάδας είχαν εξωπραγματικά νούμερα, ενώ παράλληλα στο κενό γήπεδο η Λίβερπουλ ήταν ίσως η καλύτερη ομάδα στον κόσμο.

Πλέον οι ομάδες έχουν κλείσει πολύ καλά τα άκρα, δεν ανοίγονται και περιμένουν τους reds προκειμένου να τους χτυπήσουν στην κόντρα. Η ομάδα του Κλοπ έχει ανούσια κατοχή και δε δημιουργεί φάσεις, ενώ όταν δέχεται κάποια κόντρα συνήθως μένει πίσω στο σκορ και δεν μπορεί να κάνει ανατροπή. Ο Γερμανός παρ’ όλα αυτά δεν έχει ψάξει να βρει κάτι καινούργιο κι ο Τιάγκο που ήρθε γι’ αυτό το λόγο παίζει σε λάθος θέση λόγω των προβλημάτων και παράλληλα δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα.

Η Λίβερπουλ, λοιπόν, είναι πολύ προβλέψιμη και δείχνει να μην έχει τον τρόπο να πάρει ματς. Μάλιστα η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν σχεδόν όλοι οι παίκτες είναι τραυματίες και ντεφορμέ.

Μεγάλο ερωτηματικό η διοίκηση

Η διοίκηση της ομάδας είναι από μόνη της ένα μεγάλο ερωτηματικό και κανείς δεν ξέρει σε ορισμένες αποφάσεις φέτος αν έχει ολοκληρωτικό μερίδιο ευθύνης ή αν ήταν κι επιλογή του Κλοπ ό,τι έγινε.

Η FSG όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο στα οικονομικά και δεν τον παραβαίνει ποτέ. Δηλαδή πρώτα πουλάμε, μαζεύουμε ορισμένα λεφτά και μετά αγοράζουμε. Πάντα το πρόσημο είναι θετικό και ποτέ δεν μπαίνουμε μέσα σαν διοίκηση. Αυτό είναι πολύ καλό να συμβαίνει αλλά το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και αρκετές είναι οι ομάδες που ανταγωνίζεται η Λίβερπουλ και λειτουργούν εντελώς διαφορετικά.

Μερικές φορές η FSG ίσως θα πρέπει να βάζει περισσότερο το χέρι στην τσέπη προκειμένου να κάνει πιο ανταγωνιστική την ομάδα. Για παράδειγμα φέτος το καλοκαίρι το ρόστερ ενισχύθηκε, όμως στην πορεία προέκυψε τεράστιο θέμα με τους κεντρικούς αμυντικούς.

Η Λίβερπουλ περίμενε να τραυματιστεί κι ο Μάτιπ προκειμένου την τελευταία μέρα των μεταγραφών να φέρει δύο παίκτες με πάρα πολύ καλή τιμή. Σαφώς και λόγω πανδημίας τα έσοδα είναι μηδαμινά και σαφώς τον Ιανουάριο δε βρίσκει κάποια ομάδα εύκολα παίκτη, όμως η Λίβερπουλ θα μπορούσε νωρίτερα να αποκτούσε κάποιον παίκτη στα CB της, ώστε να έχει περισσότερο ρυθμό ο ίδιος απ’ ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Κανείς δεν ξέρει αν όλο αυτό ήταν καθαρά απόφαση της διοίκησης ή συνδυασμός διοίκησης-προπονητή. Το σίγουρο όμως είναι ότι με τα προβλήματα που υπήρχαν η Λίβερπουλ δεν έχανε μόνο στην άμυνα αλλά και στο κέντρο γιατί έφτασε στο σημείο να παίζει με τους καλύτερούς της μέσους (Φαμπίνιο, Χέντερσον) στην άμυνα.

Stoiximan καθημερινές προσφορές*! (ΠΑΤΑ ΕΔΩ)

21+. Αρμόδιος ρυθμιστής: ΕΕΕΠ. Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας. Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114. Ρυθμιστής Εμπορικής Επικοινωνίας: ΕΕΕΠ. Υπεύθυνο Παιχνίδι. *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Από την ομάδα του Άρχοντα >> Δημήτρης Δημόπουλος

Δώσε 5 αστέρια στον Άρχοντα!

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 100

Καθώς βρήκατε αυτήν την ανάρτηση χρήσιμη...

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μέσα!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Related posts

≡ MENU LIVE