Στοίχημα όπως θα ήθελες να είναι! | ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Πάσχει σοβαρά από τα λάθη του
Περιεχόμενα
Ο Παναθηναϊκός προβληματίζει με τις εμφανίσεις του από την αρχή της σεζόν και η συγκεκριμένη εικόνα μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς το καλοκαίρι στο σχεδιασμό έγιναν πολλά λάθη.
Ο Παναθηναϊκός διανύει τη χειρότερη ίσως αγωνιστική περίοδο των τελευταίων χρόνων και προς το παρόν οι άνθρωποι της ομάδας οφείλουν να λάβουν δραστικά μέτρα, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση.
Η απομάκρυνση του Τσάβι Πασκουάλ ήταν μια αντίδραση, η παντικατάστασή του από τον Ρικ Πιτίνο δείχνει ένα πλάνο και τα… γκάζια στους παίκτες, μαρτυρούν ότι η διοίκηση δεν έχει πετάξει λευκή πετσέτα.
Οι πράσινοι φέτος αποφάσισαν να πάνε σ’ ένα διαφορετικό μοτίβο στησίματος της ομάδας. Από την μία ήταν εξαιρετικό το πλάνο της ελληνοποίησης αλλά από την άλλη οι ξένοι που έμειναν και ήρθαν είναι ανεπαρκείς για τους στόχους που έθεσε η ομάδα στην αρχή της χρονιάς.
Ο Τσάβι Πασκουάλ ουσιαστικά δίπλα στους Έλληνες παίκτες, αποφάσισε να φέρει ρολίστες ξένους κι όχι παίκτες top–class, οι οποίοι ουσιαστικά θα έκαναν τη διαφορά.
Παράλληλα η φυγή των Τζέιμς και Σίνγκλετον δημιούργησε ακάλυπτα κενά, τα οποία ακόμα και σήμερα φαίνονται. Ακόμα και η φυγή του Ρίβερς δεν έχει καλυφθεί σωστά από τον Παναθηναϊκό.
Πάμε να δούμε όμως με λεπτομέρειες τον σχεδιασμό.
Θέση «1»: Υπέρβαση με Καλάθη, μετά το χάος
Το πρώτο έγκλημα έχει να κάνει με τη θέση του point guard. Ο Παναθηναϊκός είχε θέσει από την αρχή της χρονιάς ως στόχο την επιστροφή του στο Final 4. Αυτό από μόνο του όφειλε να βάλει τη διοίκηση σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις για το αν έκανε καλά που δημιούργησε έτσι την θέση του point guard.
Συγκεκριμένα ο Νικ Καλάθης παρέμεινε στον Παναθηναϊκό, καθώς ανανέωσε το συμβόλαιό του. Μια υπέρβαση από πλευράς διοίκησης, η οποία έκανε το σωστό. Έδεσε με δελεαστική πρόταση τον ηγέτη της.
Από εκεί και πέρα όμως ο Λεκαβίτσιους ήταν λάθος να μείνει σαν δεύτερος guard. Μιλάμε για έναν παίκτη που δεν μπορεί να δώσει ποιοτικές ανάσες στον Καλάθη και που παίζει με εκλάμψεις.
Ταλέντο φυσικά και έχει, όμως θεωρώ ότι σε μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό είναι καλύτερα να αγωνίζεται ως τρίτος guard. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν έναν αναπληρωματικό του Καλάθη με καλή πάσα και εκτέλεση, ο οποίος θα του έδινε ποιοτικές ανάσες.
Δεν τον πήρε ποτέ και ο Καλάθης φέτος δεν είναι συνολικά καλός. Ίσως περνάει μια περίοδο ντεφορμαρίσματος.
Ο Παναθηναικός παίζει στην Stoiximan.gr
Θέση «2»: Η φυγή Τζέιμς δεν καλύφθηκε ποτέ
Ο Παναθηναϊκός των δύο προηγούμενων ετών στη θέση του shooting guard είχε έναν παίκτη, ο οποίος στην καλή του μέρα σκότωνε τον αντίπαλο αλλά στην κακή του ήταν καταστροφικός για την ομάδα του.
Οι πράσινοι ήξεραν ότι με τον Μάικ Τζέιμς ή θα ζήσουν ή θα πεθάνουν σ’ ένα ματς. Ανάλογα από τις αποφάσεις του. Μπορεί ο Αμερικανός να ήταν άναρχος, τρελός και πολλές φορές να έπαιρνε λάθος αποφάσεις, όμως ένας παίκτης με την ποιότητα και το ταλέντο του χρειάζεται στην ομάδα.
Τα δύο χρόνια παρουσίας του στο τριφύλλι δεν έδωσε και λίγα παιχνίδια από δικές του προσπάθειες, ενώ παράλληλα ξέρει να μοιράζει και την μπάλα σωστά.
Οι πράσινοι λόγω της τσουχτερής τιμής του δεν τον ανανέωσαν και τον άφησαν ελεύθερο. Αποφάσισαν να κρατήσουν τον Νίκο Παππά και να τον πλαισιώσουν με τον Κιθ Λάνγκφορντ.
Αρχικά ο Έλληνας guard έχει απαράμιλλο ταλέντο, ωστόσο φαίνεται ότι δεν μπορεί να ηγηθεί στον Παναθηναϊκό με αποτέλεσμα να κάνει 2-3 ματς τη σεζόν.
Από την άλλη πλευρά ο Λάνγκφορντ είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, ο οποίος όμως δεν μπορεί να δώσει όσα ο Τζέιμς. Όχι γιατί δεν έχει το ταλέντο αλλά γιατί ηλικιακά τα χρόνια έχουν περάσει και δεν είναι όπως ήταν στα 25 του.
Σε πολλά παιχνίδια η απουσία του Τζέιμς είναι αισθητή με τον Λάνγκφορντ να είναι φιλότιμος αλλά όχι σταθερός, ενώ ο Παππάς βγάζει την απαιτούμενη ενέργεια αλλά περισσότερο μοιάζει για παίκτης ρολίστας παρά για ηγέτης.
Θέση «3»: Σουτ… αγνοείται
Ο σχεδιασμός και στη θέση 3 έγινε με λάθος επιλογές για τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι διαθέτουν στην ουσία τρεις small forward αλλά δεν υπάρχει σουτ έξω από τη γραμμή του τριπόντου.
Η φυγή του Ρίβερς μοιάζει μ’ ένα κενό, το οποίο δεν καλύφθηκε ποτέ. Ο Αμερικανός ήταν ένας δολοφόνος από το τρίποντο, ενώ παράλληλα μπορούσε να ποστάρει, να παίξει παιχνίδι απομόνωσης και να λειτουργήσει με το μυαλό για να τελειώσει φάσεις. Ο Παναθηναϊκός τον έδιωξε λόγω ενός προβλήματος που είχε, όμως ούτε εδώ υπήρξε αντικατάσταση.
Αρχικά ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ορθός έμεινε στο ρόστερ, διότι μιλάμε για έναν παίκτη που δίνει ενέργεια, λύσεις στην άμυνα, παίζει με πάθος, είναι αλτικός και γενικότερα ξυπνάει και την υπόλοιπη ομάδα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι σκόρερ.
Από την άλλη ο ΝτεΣόν Τόμας αποκτήθηκε περισσότερο για 4αρι αλλά η φυσική του θέση είναι στο «3». Κακός σουτέρ δεν είναι, σταθερός σουτέρ όμως επίσης δεν είναι. Παράλληλα έχει αμυντικά προβλήματα και γίνεται εύκολα στόχος των αντιπάλων.
Έπειτα αποκτήθηκε και ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί να παίξει καλές άμυνες, να κατεβάσει ριμπάουντ και να σκοράρει είτε με πλάτη, είτε με σουτ πιο σπάνια. Είναι περισσότερο ρολίστας όμως και σίγουρα δεν αποκτήθηκε για να πάρει την ομάδα στις πλάτες του αλλά για να δίνει πολύτιμες βοήθειες.
Τέλος, ο μοναδικός σουτέρ της ομάδας, Ματ Λοτζέσκι, είναι γυάλινος και φέτος με τους τραυματισμούς του έχει χάσει τον αγωνιστικό του ρυθμό και δε βοηθάει την ομάδα.
Θέση «4»: Ένας Μήτογλου δε φέρνει την… άνοιξη
Ο Παναθηναϊκός στη frontline του γενικότερα έχει κάνει εγκλήματα τη φετινή σεζόν. Η φυγή του Κρις Σίνγκλετον επρόκειτο να άφηνε τεράστιο κενό στην ομάδα, η οποία δεν κινήθηκε ποτέ σοβαρά, ώστε να τον αντικαταστήσει επάξια.
Η επιλογή του ΝτεΣόν Τόμας και ο περισσότερος χρόνος συμμετοχής στον ταλαντούχο Ντίνο Μήτογλου ήταν λάθος πλάνο. Ο Μήτογλου είναι ένας εξαιρετικός ψηλός, όμως δε γίνεται να καλύψει αυτός τη θέση «4» στο μεγαλύτερο κομμάτι της.
Από την άλλη ο ΝτεΣόν Τόμας είναι 3αρι και σε κοντά σχήματα «4», με αποτέλεσμα να μην αποτελεί τον βασικό power forward.
Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να μην πάρει πρωτοκλασάτο όνομα και να καλύπτει το κενό είτε με τον Τόμας σε κοντά σχήματα είτε με τους Γκιστ/Θανάση/Παπαπέτρου που παίζουν στη συγκεκριμένη θέση.
Κανείς όμως δεν έχει την ποιότητα του Σίνγκλετον και αυτό φαίνεται σε κάθε παιχνίδι.
Θέση «5»: Υπάρχουν τέσσερις center, υπάρχει και τεράστιο κενό
Οι πράσινοι πονούσαν από πέρυσι στη συγκεκριμένη θέση, ωστόσο όπως αποδείχθηκε ούτε φέτος κατάφεραν να καλύψουν το συγκεκριμένο κενό. Δεν είναι δυνατόν κάθε ψηλός της αντίπαλης ομάδας να στήνει το δικό του πάρτι κάτω από τη ρακέτα του Παναθηναϊκού.
Το τριφύλλι έχει τέσσερις center (Λάσμε, Γκιστ, Παπαγιάννης, Βουγιούκας) αλλά δεν μπορεί να βρει λύση ώστε να καλύψει τα κενά που υπάρχουν. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι απλός και έχει να κάνει με την ποιότητα των συγκεκριμένων παικτών.
Αρχικά το δίδυμο Λάσμε – Γκιστ έχει κάνει τον κύκλο του. Οι δύο αυτοί παίκτες, κάποτε μάγεψαν με την παρουσία τους αλλά η φθορά από τα χρόνια που κουβαλούν στις πλάτες τους είναι εμφανής.
Από την άλλη πλευρά ο Βουγιούκας είναι για ορισμένα ποιοτικά λεπτά στο ρόστερ, προκειμένου να δίνει ανάσες και να συμβάλει στην οικονομία των φάουλ. Δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Επίσης είναι αργός στα πόδια και εύκολος στόχος για κάθε παίκτη που είναι πιο γρήγορος.
Τέλος, ο Παπαγιάννης δε δούλεψε καθόλου στο NBA, δεν εξελίχθηκε και έμεινε στάσιμος. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να στηριχθεί η ομάδα πάνω του.
Παρ’ όλα αυτά ο Παναθηναϊκός δεν είναι τελειωμένος. Η ομάδα έχει μονάδες που αν πλαισιωθούν με 2-3 προσθήκες, τότε τα πάντα αλλάζουν. Αρχικά όμως οι πράσινοι θα πρέπει να αποκτήσουν ψυχολογία και να κάνουν μια νέα αρχή.
Ρικ Πιτίνο: Ένας δάσκαλος του μπάσκετ, στη χώρα του όμως
Την αλλαγή αυτή θα κληθεί να τη φέρει ο Ρικ Πιτίνο. Ένας προπονητής που αποτελεί δάσκαλο του αθλήματος αλλά και που είναι μια επιλογή με πολλά ρίσκα.
Καταρχάς μιλάμε για ένα πολύ ιδιαίτερο κι αμφιλεγόμενο άνθρωπο, καθώς εξωαγωνιστικά το όνομά του έχει μπλεχτεί σε διάφορες «σκοτεινές» ιστορίες.
Ωστόσο μιλάμε και για έναν προπονητή-δάσκαλο για την θυγατρική λίγκα του NBA. Έχει γράψει τη δική του ιστορία και σίγουρα ξέρει το άθλημα πολύ καλά.
Το κολλεγιακό μπάσκετ, διαφέρει από το ευρωπαϊκό και οι νεαροί παίκτες διαφέρουν από τους επαγγελματίες. Ο Πιτίνο σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο για να μάθει την ομάδα και παράλληλα το μπάσκετ της Ευρώπης.
Σίγουρα όμως μπορεί να περάσει με την παρουσία του κάποια πράγματα όπως η πειθαρχία, το αγωνιστικό πλάνο, η θέληση και να βάλει στο σωστό δρόμο την ομάδα, η οποία αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς τον γκρεμό.
Stoiximan καθημερινές προσφορές* για όλα τα μέλη!
Από την ομάδα του Άρχοντα >> Δημήτρης Δημόπουλος