background_opap_2
background_opap_1

Τα προβλήματα δεν θάβονται, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει!

Τα προβλήματα δεν θάβονται, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει!

Στοίχημα όπως θα ήθελες να είναι! | ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Άλλη μια «διαβολοβδομάδα» πέρασε στην ιστορία για τον Παναθηναϊκό, καθώς οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν με τις Φενέρ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε Πόλη και ΟΑΚΑ αντίστοιχα.

Οι ήττες και το 0/2 σίγουρα φέρνουν προβληματισμούς, όμως ο σύλλογος οφείλει να προχωρήσει και πιστεύω ότι αυτό θα κάνει.

Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που προσπαθεί να επιστρέψει στο Final 4 μετά από έξι χρόνια. Τελευταία φορά που οι «πράσινοι» κατάφεραν να βρεθούν σε ημιτελικά Euroleague ήταν το 2012. Έκτοτε μια από τις σημαντικότερες ομάδες του θεσμού απουσιάζει.

Φέτος η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ δείχνει πάντως ικανή να μπορέσει να υλοποιήσει το συγκεκριμένο στόχο. Σύνολο και δυνατότητες υπάρχουν, ωστόσο οι «πράσινοι» διαθέτουν κι ορισμένες αδυναμίες που ίσως τους στερήσουν πράγματα για το βήμα παραπάνω.

Από εκεί και πέρα η πίστωση χρόνου στον προπονητή, στη δουλειά του μέσω της προπόνησης και στους παίκτες δόθηκαν και με το παραπάνω. Το συμπέρασμα που βγήκε απ’ αυτή τη διαδικασία ήταν ότι ο Παναθηναϊκός διαθέτει ένα εξαιρετικά οργανωμένο και ποιοτικό σύνολο, το οποίο χρειάζεται ορισμένες πινελιές για να φτάσει στο σημείο να μην έχει ταβάνι.

Πλέον η συγκεκριμένη άποψη είναι ξεκάθαρη και νομίζω δεν χωράει αμφισβήτηση. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει παίκτες-κλειδιά που μπορούν να βγουν μπροστά και να του πάρουν ένα παιχνίδι. Μάλιστα διαθέτει και μια έδρα-φωτιά, η οποία μπορεί να συμβάλλει στα μέγιστα για να μπορέσει η αρμάδα του Πασκουάλ να φτάσει στη νίκη.

Όμως σε κάθε ματς από τον υποδεέστερο έως και τον καλύτερο αντίπαλο, φαίνονται δύο σημαντικότατα προβλήματα.

Stoiximan καθημερινές προσφορές* για όλα τα μέλη!

Backcourt: Ξεκινώντας από την περιφέρεια, εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ένα πράγμα. Στη θέση του point guard πίσω από τον Νικ Καλάθη δεν υπάρχει παίκτης που να μπορεί να ανταποκριθεί σωστά και να δώσει ποιοτικές λύσεις κι ανάσες στον Έλληνα guard.

Ο Λεκαβίτσιους που αποκτήθηκε το καλοκαίρι είναι ναι μεν πολύ καλός point guard αλλά υστερεί σε ορισμένα πράγματα. Αρχικά είναι ρολίστας, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί ο Πασκουάλ να τον βάλει στο παρκέ για ώρα. Δίνει συγκεκριμένα πράγματα στην ομάδα και σε βαθμό που δεν το κάνει ο Καλάθης που είναι σταρ (κινητήριος μοχλός).

Έπειτα τον «Λέκα» δεν τον βοηθάει καθόλου το ύψος του (1,83). Είναι αρκετά κοντός με αποτέλεσμα να γίνεται αναλώσιμος από τα αντίπαλα guardΤον ματσάρουν δηλαδή αρκετά και πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί αν πάει στο low post να βγάλει άμυνα. Όλα τα προγνωστικά μπάσκετ στον Άρχοντα!

Έπειτα επιθετικά μπορεί να έχει θάρρος και θράσος, όμως το σημαντικό του μειονέκτημα είναι ότι δεν γίνεται να βρει mismatch και να ποστάρει. Τέλος, ο Λιθουανός είναι παίκτης διαφορετικής πάστας από τον Νικ Καλάθη. Θα έλεγα περισσότερο ότι κάνει για τρίτος guard με 5-6 ποιοτικά λεπτά παρά για δεύτερος που κανονικά πρέπει να αγωνίζεται περισσότερο. Δηλαδή δεν είναι δημιουργός.

Ο Λεκαβίτσιους δεν είναι σαν τον Καλάθη. Δεν θα κοιτάξει να παίξει picknroll, δεν θα προσπαθήσει να μοιράσει το παιχνίδι και να απλώσει σωστά στο παρκέ την ομάδα του (οργάνωση). Αντίθετα ο Λιθουανός είναι ένας τρομερός παίκτης αμυντικά στην πίεση πάνω στην μπάλα, ο οποίος στην κυριολεξία «οργώνει» όλο το γήπεδο και δεν αφήνει τον αντίπαλο guard να πάρει ανάσα.

Έπειτα στην επίθεση του αρέσει να διεισδύει περισσότερο από το να σουτάρει και κυρίως προσπαθεί να βρει χώρους, ώστε να εκτελέσει.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Παναθηναϊκός στερείται δημιουργίας και αμυντικής ικανότητας σε σετ παιχνίδι κυρίως με την παρουσία του Λεκαβίτσιους και την απουσία του Καλάθη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε απαιτητικά παιχνίδια όπως εκείνα με Φενέρ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Νικ καλείται να παίξει πάνω από 30’ με αποτέλεσμα να μην έχει τις ανάσες και το καθαρό μυαλό που χρειάζεται.

Winmasters με μοναδικά προγράμματα επιβράβευσης*!

Λύση: Αυτό που πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να κινηθεί για την απόκτηση ενός δεύτερου δημιουργικού guard, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να μοιράζει σωστά το παιχνίδι, να βρίσκει mismatch στην επίθεση και αμυντικά να μην είναι τόσο αναλώσιμος όσο ο Λεκαβίτσιους.

Σίγουρα η αγορά είναι περιορισμένη αλλά χωρίς τον Καλάθη η έλλειψη δημιουργίας και φαντασίας είναι κάτι περισσότερο από φανερή. Έπειτα κι ο «Λέκα» ως τρίτος guard κι ως παίκτης-ρολίστας μπορεί να δώσει πολλά πράγματα στην ομάδα, διότι μόνο κακός παίκτης δεν είναι.

Frontline: Ακόμα ένα από τα βασικότερα προβλήματα του τριφυλλιού φέτος είναι και η γραμμή των ψηλών. Συγκεκριμένα η θέση του center. Μια θέση που σε κάθε ματς από την 1η έως και την 19η αγωνιστική φαίνεται το πρόβλημα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρούμε κάτι παρόμοιο με τη θέση «1». Ότι δηλαδή πίσω από τον Τζέιμς Γκιστ δεν υπάρχει αξιόπιστος center για να μπορέσει να στηριχθεί ο Παναθηναϊκός. Πίσω από τον Γκιστ στο «5» υπάρχουν οι Βουγιούκας και Όγκαστ. Κανείς όμως δεν πείθει και νομίζω ότι δεν πρόκειται να πείσει μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ξεκινώντας από τον Ίαν Βουγιούκα που είναι ο δεύτερος center, μπορούμε να δούμε ορισμένα πράγματα που είναι πασιφανή. Μιλάμε για έναν παίκτη 32 χρονών, ύψους 2.11 και 122 κιλών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι «βαρύ κορμί».

Ο Βουγιούκας είναι παίκτης για 4-5 ποιοτικά λεπτά σε ειδικές συνθήκες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεύτερος center πίσω από τον συγκλονιστικό Γκιστ που κρατάει τη θέση μόνος του. Ο Ίαν έχει χάσει πολύ σε ταχύτητα (δεν ήταν γρήγορος παίκτης) και δεν μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις ριμπάουντ λόγω του ότι είναι βαρύς και έχει αργές αντιδράσεις.

Γενικότερα υπάρχει τεράστιο θέμα όταν είναι μέσα και βρεθεί με αντίπαλα guard ή ακόμα και με πιο ευέλικτους forward/center. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιανκούνας της Ζαλγκίρις, ο οποίος έβγαινε στο high post και σκόραρε συνεχώς, καθώς ο Βουγιούκας δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει.

Interwetten με πρόγραμμα επιβράβευσης* για όλους!

Έπειτα και σε παιχνίδια με αντιπάλους όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας υπάρχει πρόβλημα, καθώς εκείνες οι ομάδες δεν διαθέτουν «βαρύ κορμί» στο ρόστερ τους και με αθλητικό center (Χάντερ) ο Έλληνας διεθνής θα έχει ένα σωρό προβλήματα σε όλα τα επίπεδα.

Ουσιαστικά ο Βουγιούκας μπορεί να γίνεται αξιοποιήσιμος για 3-4 λεπτά έχοντας απέναντί του έναν center ίδιων κυβικών. Είναι ικανός με plays απομόνωσης στο low να δώσει 6-7 πόντους που θα φανούν πολύτιμοι, ενώ αμυντικά μπορεί να δώσει και το κατάλληλο ξύλο σ’ ένα αντίστοιχο «βαρύ κορμί».

Τέλος, για τον Ζακ Όγκαστ ειλικρινά δεν χρειάζεται πιστεύω ακόμα να πούμε πολλά. Η καλύτερη λύση είναι να περιμένουμε. Ο Έλληνας center είναι ένα «άψητο παιδί», το οποίο στα 24 του χρειάζεται να μάθει πολλά για τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Είναι δεδομένο ότι υστερεί σε πολλά σημεία και είναι απόλυτα κατανοητό να μην παίρνει χρόνο συμμετοχής στα περισσότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας. Άλλωστε μιλάμε για έναν παίκτη που αποτελεί μελλοντική επένδυση.

Λύση: Η λύση για τη θέση «5» είναι απλή. Ο Παναθηναϊκός οφείλει έχοντας και τον Βουγιούκα στο ρόστερ του να βγει σε αναζήτηση ενός αθλητικού ψηλού που θα κουμπώνει ανάμεσα στους Γκιστ-Ίαν. Ενός παίκτη με ικανότητα τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, ο οποίος με την αλτικότητα και την ποιότητά του θα δώσει ενέργεια, ταχύτητα, δύναμη και θα ανεβάσει επίπεδο την ομάδα.

Παράλληλα θα ξεκουράζει σημαντικά τον Γκιστ, ο οποίος καλείται να παίζει 30 plus λεπτά λόγω της έλλειψης επιλογών στους center. Στοίχημα Live Άρχοντας!

Rotation: Τελευταίο και σημαντικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού, το οποίο δεν χρειάζεται εκτενή ανάλυση είναι εκείνο του μη ποιοτικού rotation. Κοιτάζοντας προσεκτικά τους αγώνες της ομάδας, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι ο Πασκουάλ αρέσκεται στο να μην ανοίγει το rotation του. Αντίθετα προτιμάει να αγωνίζεται για 40’ κυρίως με 7-8 από τους 12 παίκτες που έχει στη διάθεσή του.

Ουσιαστικά πέρα από τους πέντε starters, ο Πασκουάλ βασίζεται στους Ρίβερς, Λεκαβίτσιους, Γκάμπριελ, Ντένμον και Βουγιούκα. Όλοι τους όμως αγωνίζονται για λίγα λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι ο Καταλανός τεχνικός θεωρεί ότι δεν μπορεί να βοηθήσει ο πάγκος του στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Sportingbet Παίξε Νόμιμα με πρόγραμμα ανταμοιβής*!

Φυσικά δεν έχει άδικο. Ο Ντένμον είναι παίκτης με ταβάνι, οι Λεκαβίτσιους-Γκάμπριελ ρολίστες, ο Βουγιούκας παίκτης ειδικών συνθηκών. Ουσιαστικά ο ποιοτικός παίκτης που έρχεται από τον πάγκο και δίνει λύσεις είναι ο Ρίβερς. Άλλος δεν υπάρχει.

Μάλιστα σχεδόν ποτέ ο Πασκουάλ δεν έχει χρησιμοποιήσει και τους 12 παίκτες με ορισμένους εξ’ αυτών να έχουν συνεχόμενα DNP στην Ευρώπη.

Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι ο Παναθηναϊκός οφείλει να ανοίξει το rotation του αν θέλει να φτάσει όσο ψηλότερα μπορεί στη διοργάνωση. Δεν γίνεται όταν αγωνίζεται με ποιοτικές ομάδες (έχουν βάθος πάγκου) να κλείνει συνεχώς το rotation και να κερδίζει.

Όταν για παράδειγμα ο Ιτούδης απαντάει όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο με αλλαγές τύπου Ντε Κολό, Χάντερ, Χίκινγκς, τότε μοιραία οι πιθανότητες νίκης δεν είναι με το μέρος του Πασκουάλ.

Λύση: Φυσικά όταν δεν εμπιστεύεσαι τον πάγκο σου και πολύ σωστά δεν δοκιμάζεις να ρίξεις στη μάχη παίκτες όπως οι Μήτογλου, Όγκαστ, Καλαΐτζακης, τότε εύλογα οφείλεις σαν προπονητής και διοίκηση να προχωρήσεις σε μετεγγραφές.

Ο Παναθηναϊκός κάνοντας στοχευμένες κινήσεις εκεί που πονάει, επειδή διαθέτει ένα καλοδουλεμένο και ποιοτικό σύνολο, πιστεύω ότι δεν θα έχει ταβάνι και θα μπορέσει όχι μόνο να φτάσει στο Final4 αλλά να διεκδικήσει και κάτι περισσότερο από μια απλή συμμετοχή σ’ αυτό.

Από την ομάδα του Άρχοντα >> Δημήτρης Δημόπουλος

Δώσε 5 αστέρια στον Άρχοντα!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Καθώς βρήκατε αυτήν την ανάρτηση χρήσιμη...

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μέσα!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Related posts

≡ MENU LIVE